Historiek

De 20ste Moryloop zit er op. Alle uitslagen van de voorbije edities vind je hier terug.

Foto's van de voorbije edities vind je hier terug.

Werner Mory (°Zottegem, 22.01.1954) bouwde tussen 1969 en 1994 een kwarteeuw aan een hoogstaande atletiekcarrière. In juli '99 verscheen over hem een geïllustreerd werk met de titel “Ik heb 481 maal niet opgegeven”.

Armand Matthijs, de auteur van dit boek en, voormalige secretaris van Atletiek Club Geraardsbergen (ACG), wou hem meteen daarna een origineel geschenk aanbieden. Het idee van Armand vond onmiddellijk gehoor bij Jacques Stevens, toenmalige voorzitter van de Herzeelse sportraard. Ook toenmalige schepen van sport, Etienne Van Melckebeke, zette zich achter de realisatie van dit project. Al snel volgde het akkoord van burgemeester De Vos en het voltallige Schepencollege. En zo werden het Mory-pad en de Mory-omloop geboren.

Het Mory-pad situeert zich rond de Burcht van Herzele en heeft een loopafstand van ongeveer 1850 m. De Mory-omloop daarentegen is een zeer landelijk en gevarieerd parcours (bestaande uit veldwegen, asfalt, kasseien, …) en loopt over een afstand van ongeveer 9 km.

Zowel het Mory-pad als de Mory-omloop werden officieel geopend en ingelopen op 9 oktober 1999. Dit gebeurde in aanwezigheid van een hele reeks atleten, bekende en minder bekende. Onder andere Corinne Debaets, Tania Merchiers, Carine Desmet, Eric De Beck, Herman Mignon, Eddy de Pauw en Ronny Ligneel waren op post. Klik hier voor foto's.

Het Mory-pad sloot bovendien perfect aan bij de komende sporthal aan de Kerkkouter, "De Steenoven”. Nog voor het nieuwe sportcomplex geopend werd, stond de 1 ste Mory-jogging op 14 oktober 2000 op het programma: een samenwerking tussen het Herzeelse gemeentebestuur en ACG. Gezien het succes werd onmiddellijk besloten om dit loopevenement jaarlijks ter herhalen.

De voorbije 20 jaar groeide de Moryloop uit tot een bekend evenement die niet alleen recreatieve maar ook competitielopers uit Oost-Vlaanderen (en daarbuiten) bereikte. Begin oktober staat dan ook met stip aangeduid op menig loopkalender. Ondertussen verdubbelde het aantal atleten die we in Herzele mochten begroeten.